A Magyar Tudomány Ünnepe a Szent Pál Akadémián 2021
A rendezvénysorozat idei mottója:
Tudomány: iránytű az élhető jövőhöz

www.mta.hu/tudomanyunnep, www.tudomanyunnep.hu

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) 2021 novemberében 18. alkalommal rendezi meg a hazai tudományos élet kitüntetett eseményét, a „Magyar Tudomány Ünnepe 2021” című országos és határon túli programsorozatot, amelyhez a Szent Pál Akadémia (SZPA) egy konferenciával csatlakozik, melynek címe: "A tudomány jövője, a teológia jövője".

A Magyar Tudomány Ünnepéről az MTA 1997 óta emlékezik meg, hivatalosan azonban 2003 óta ünnepeljük minden év november 3-án, azon a napon, melyen 1825-ben Széchenyi István birtokainak egy évi jövedelmét felajánlotta a Magyar Tudós Társaság létrehozására, és ezzel lehetővé tette a Magyar Tudományos Akadémia megalapítását. Az ünnepen Magyarország számos városában és a határokon túl is több héten át tartanak tudományos rendezvényeket.

A Szent Pál Akadémia rendezvényén előadóink az elmúlt és az eljövendő évtizedek kihívásait összegző előadásaik alapján taglalják a teológia, valamint a természeti- és műszaki tudományok – hajdan gyümölcsöző – kapcsolatának lehetőségeit. Terveink szerint a tudományfilozófia és a teológia tudományterületéről a következő előadások hangzanak el:

A sejtbiológia jövője
Ábrahám Hajnalka PhD dr. habil., PTE

Emberi gének szerkesztése a XXI. században
Pálfy Gyula PhD, ETH Zürich

A Talmud a legújabb logikai kutatások tükrében
Finta Szilvia PhD, ELTE, SZPA

Történelem és prófécia
Grüll Tibor, az MTA doktora, PTE, SZPA

Vallásfilozófia és teológia
Rugási Gyula, az MTA doktora, OR-ZSE, SZPA

Tipológia és eszkatológia
Ruff Tibor PhD, SZPA

Időpont, részvétel:
A rendezvény időpontja: 2021. november 26 péntek, 10 óra
A rendezvényen kizárólag online közvetítésen keresztül lehet részt venni. A konferencia regisztráció nélkül megtekinthető a SZPA YouTube csatornáján élőben, regisztrációval (https://forms.gle/ueqfwMfaaW5fcLa6A) pedig a Zoom rendszeren keresztül, interaktív módon is van lehetőség az előadásokba való bekapcsolódásra.
Kapcsolattartó: Polgár Stefánia, polgar.stefania@szpa.hu